maandag 21 januari 2008

ziekten op het kdv

Ziekte/MedicijnenWanneer kunnen zieke kinderen naar het kinderdagverblijf en wanneer moeten zij thuisblijven?Bij verzuim door ziekte letten wij op:

*Gezondheid en welbevinden van het kind
*De gezondheid van de andere kinderen
*Personen met een verhoogd risico
*Werking in praktijk
*Gebruik van medicijnen
*Medicatieformulier
Gezondheid en welbevinden van het kind Als het kind op het kinderdagverblijf duidelijk merkbaar ziek wordt, en de leidsters meent dat het kind medische hulp nodig heeft (dokter) of te ziek wordt geacht voor verblijf op het kinderdagverblijf ( koorts hoger dan 38,5 graden) moet de leidster de ouders direct waarschuwen.Bij twijfel of je de ouders moet inlichten geldt: neem bij twijfel altijd contact op met de ouders! Voorop staat dat wij geen risico nemen.Kinderen die zich niet lekker voelen hebben vaak behoefte aan extra aandacht. Sommige willen graag de meest vertrouwde persoon ( 1 van de ouders) om zich heen hebben. Soms kan inspanning voor het zieke kind teveel worden. In dit geval is het kind naar onze mening thuis beter op zijn plaats. Wanneer het kind zich prettig voelt heeft het ongetwijfeld enig invloed op het verloop van de ziekte.Ouders hebben de uiteindelijke verantwoordelijkheid om de kinderen te brengen. Wanneer overduidelijk is dat het niet meer verantwoordelijk is, kan het kinderdagverblijf de ouders verplichten het kind op te halen of mee te nemen. In deze situatie zal het kinderdagverblijf geen verantwoordelijkheid meer kunnen of willen dragen voor het kind.
De gezondheid van de andere kinderenAls een kind met een besmettelijke ziekte ( toch) naar het kinderdagverblijf komt, is het belangrijk goed na te gaan of de gezondheid van de andere kinderen in gevaar komt. Veel besmettelijke ziekten worden al overgedragen in de incubatietijd, zodat verwijdering van het zieke kind niet zinvol is. Denk aan ziekte als:
Verkoudheid
WaterpokkenEchter wij zijn van mening dat het zinvoller is het kwetsbare kind tijdelijk thuis te houden.Overigens is het de verantwoordelijkheid van de ouders het kinderdagverblijf hiervan op de hoogte te houden.Het is onze taak om opvoeders duidelijk te informeren over op het kinderdagverblijf heersende besmettelijke ziekte. Hiermee willen wij voorkomen dat er een paniekreactie ontstaat en opvoeders weten snel en efficiƫnt welke maatregelen er getroffen zijn en genomen kunnen worden.
Personen met een verhoogd risicoPersonen met een verhoogd risico zijn:
kinderen met chronische ziekte of stoornis in de afweer. Risicoziektes zijn kinkhoest en RS-virus.
Bij zwangerschap is er een verhoogd risico voor miskraam en aangeboren afwijkingen bij het kind bij de volgende ziektes: Rode hond en de 5e ziekte.Indien deze ziektes zich bij u of uw kind openbaren verwachten wij van de ouders om zo spoedig mogelijk contact met ons opneemt.
Hoe werkt het thuishouden en wering van zieke kinderen op de kinderdagverblijven?In het algemeen houd je een kind thuis wanneer:
Het kind zo ziek is dat het niet aan het normale dagprogramma kan meedoen. Het voelt zich dan in de thuissituatie beter/ en op zijn/haar gemak.
Het kind zoveel extra verzorging nodig heeft dat dit voor de begeleiding niet op te brengen valt zonder de andere kinderen tekort te doen. Strikt medische noodzaak voor het weren van kinderen bestaat uit:
Waterige en/of bloederige diarree
Geelzucht
Open tuberculose
Difterie en polio
Koorts boven de 38, 5 graden
Waterpokken, waarbij de blaasjes nog vochtig zijn.
Krentenbaard, mits aantoonbaar behandeld
Ontstoken ogen, mist aantoonbaar behandeldZaken die geen medische noodzaak hebben, maar wel onze aandacht: HoofdluisIndien dit geconstateerd wordt door een van onze leidsters, worden de desbetreffende ouders persoonlijk op de hoogte gebracht. De overige ouders van de groep krijgen ook algemene begeleidende brief mee waarin staat uitgelegd hoe dit behandelbaar is. Mocht de desbetreffende ouders niet meewerken, dan verschaft het kinderdagverblijf zich het recht tot wering van het kind tot het hoofdluis vrij is.De GGD heeft bepaalde richtlijnen die door ons gehanteerd worden.
MedicijnengebruikAls uw kind gebruik moet maken van medicijnen op doktersrecept dan vragen wij het volgende van u:
Het medicijn op doktersrecept moet op naam staan van uw kind, en compleet met doosje en bijsluiter aan ons afgeleverd worden. Ook kijken we naar de datum en toedienfrequentie.
Personeel van De Kinderdagverblijven kan slechts de volgende medicijnen toedienen, na ondertekening van medicatieformulier: neus-, oog-, en oordruppels, antibiotica/penicilline, oogpleisters, hoestdrankjes en pufapparaten. Al deze middelen worden alleen toegediend als zijn voorgeschreven op doktersrecept. Bij gebruik van Antibiotica vragen wij om uw kind pas te brengen als het recept al meer dan 24 uur wordt gebruikt. U bent verplicht dit aan te tonen middels datum op recept.
Wij geven de kinderen geen paracetamol en zetpillen of overige zelfhulpmiddelen.
Wij vragen u altijd een medicatieformulier te ondertekenen, waarin u aangeeft dat wij toestemming hebben om het medicijn toe te dienen. Wordt deze niet getekend dan weigeren wij het toedienen van medicijnen.
Ook voor Homeopatische middelen verzoeken wij u een medicatieformulier in te vullen.
Verantwoordelijkheid voor medicijngebruik blijft altijd bij de ouders liggen. Ook achten wij de ouders verantwoordelijk voor het juist achterlaten van de goede telefoonnummers.

Het einde van de stage

Ik heb echt een super stage gehad op dit kinderdagverblijf.
Vind het heel jammer dat het al bijna af is gelopen ik heb
ook mijn eindgesprek al gehad en heb alles voldoende.
Ik heb een hele goede beoordeling gekregen en ben daar ook
heel blij om.In het begin dacht ik soms een beetje laks op me stage
van ik doe dit wel even en dit is het laatste dus ik weet het allemaal
wel maar ik heb ontzettend veel geleerd en snap nu ook echt wel
dat je nooit uitgeleerd bent.De tijd is echt voorbij gevlogen op deze
stage maar ben blij dat ik mijn stage goed heb afgerond.

zwarte piet

Ze hadden mij op stage gevraagd of ik zwarte piet wou zijn.
Ik vond dat eerst wel eng en wou eigelijk niet zo graag.
maar later dacht ik van ach ik doe het maar gewoon is ook
vast wel heel leuk.Ik vertelde mij stagebegeidster dat ik
dat wel wou doen en dat ik ook wel beide dagen zwarte
piet wou spelen ze was hier heel blij mee.
het was echt heel erg leuk om te doen en heb echt heel
veel lol gehad. De kinderen hadden mij gelukkig niet
herkend maar sommigen keken mij wel echt zo aan.
het is heel goed gegaan en de baas van stage was die
dag erop nog bij mij gekomen en gezecht dat ze heel blij
was dat ik het wel had gedaan en dat ze kon zien dat ik er
wel plezier in had.Ook snapte ze wel dat het eng is vooral
voor een stagaire en ze zeker niet aan mij kon merken dat ik
zenuwachtig was omdat ik gewoon lekker gek meedeed.

ecoline blazen

Ik ging op stage een opdracht doen met 3 kinderen.
Ik ging met de kinderen ecoline blazen,ik zat eerst te twijfelen of het
niet te moeilijk was voor de kinderen ik heb de doelgroep 1,5 tot 3 jaar.
Ik had 3 kinderen uitgekozen die bijna 3 waren.Ik heb alles klaargelegd
toen de kinderen aan tafel gezet en ze uitgelegd wat de bedoeling was.
Ook heb ik ze eerst door het rietje laten blazen om te kijken of ze wisten
wat de bedoeling was.Toen heb ik een druppel ecoline op de blaadjes gedaan
en liet ik ze blazen ik stond er echt versteld van hoe goed dat ging.
De opdracht was heel geslaagd en de kinderen hadden er heel veel lol in.